Királynézó - Siklód 2019

 
 
 
 
„A többi nagy egyházi ünnephez hasonlóan Pünkösd is magához vonzotta a különböző eredetű és korú népszokásokat. Ezek közül az európai népek körében legrégibbnek a „pünkösdi királyság” tűnik. A magyar pünkösdi királyt ügyességi játékok, főleg lóverseny során választották.

A pünkösdi királyságnál sokkal szívósabbnak bizonyult a „pünkösdi királynőjárás” szokása. Siklódon a pünkösdi szokásjáték neve: „királynézás”. Az ötvenes-hatvanas évekig a falu teljes fiatalsága részt vett benne. A leányok egyik kisebb társukat királynénak tették, ő vezette a menetet. Fejét virágkoszorú díszítette. A nagyobbak kő-hímes abroszokból alakított zászlót vittek. Ők a zászlótartók. A királynékat és a zászlótartókat, elől-hátul és kétoldalt legények hada kísérte. Az ő dolguk az volt, hogy védjék a királynékat, mert a felnőttek, tréfából, játékosan megpróbálták ellopni őket.
A királynézó menet katonás rendben bejárta a falut, majd a mezőre tartott. Estefelé hazatértek. A közös étkezés után kezdődött a hagyományos „pünkösdi tánc”, külön a nagyoknak és külön a „kicsi-deknek”. Ének vagy hegedűszóra táncoltak a gyermekek. A nyolcéves gyermekeket már küldték, hogy táncoljanak.
Az 1950-es évektől csak a kisebb leánykák királynéztak, majd a szokás az 1970-es években, a gyermekek elfogytával szórványossá vált.”


Barabás László: Karácsonytól Pünkösdig
Székely útkeresõ 1998/1-2-3-4


Pár évtizeddel ezelőtt Siklód minden utcájából indult egy-egy királynézó menet a falu határába. Szüleink, nagyszüleink egyik legszebb hagyománya mára már csaknem teljesen elhalványult. Ne hagyjuk, hogy őseink, ez a mondhatni, ebben a formában, világszinten egyedi hagyománya teljesen kivesszen!


Szeretettel meghívunk 2019 Pünkösd szombatján és elsőnapján a Pünkösdi Királynézóba!


Program:


- 10 órától gyülekezés a Kultúrház udvarán
- a siklódi szülőkkel közösen elkészítjük a zászlókat, akinek van hozzávaló kelléke az legyen szíves hozza magával
- addigra sajnos elnyílik a bazsarózsa, akinek marad az hozzon, ha egyebet nem egy pár szál virágot
- amint elkészülnek a zászlók felmegyünk Murva tetejére, ott gyülekezünk a felvonulásra
- 11 órakor zászlós felvonulás „Hitványhídhoz”
- 13 órakor indulás vissza, útközben felzárkóznak a szülők, nagyszülők és közösen érkezünk vissza a Kultúrotthonba
- estig tartó táncmulatság


Megkérünk mindenkit, hogy aki teheti, öltöztesse gyerekét népviseletbe.